Simtävlingar och simmare i Sverige

aquamagasin.se

Vansbrosimningen

“Efter en kortare löptur ner till strandkanten tillsammans med dussintals andra neoprenklädda tävlande kastar du dig ut i den kalla Vanån. Neptunus vattentempel bjuder för dagen på härliga 15 grader. Du tänker att om det hade varit två grader kallare hade tävlingen ställts in. Den stora åskådarskarans jubel och hejarop får dig emellertid att kasta bort alla tankar om kyla och obehag: Du vill framåt!”

Ett kraftprov i Dalarnas pulsåder

Du har garanterat hört talats om den: Vansbrosimingen, eller bara “Vansbro” som vissa benämner tävlingen. En av Sveriges mest anrika kraftprov och folkfester som tar vid varje år i det lilla samhället Vansbro invid Västerdalälvens- och Vanåns stränder. Här samlas simmare av olika kaliber från hela Sverige och Europa för att tillsammans forcera de 3 000 metrarna under beskådan av stora hejarskarors jubel.

När du torkat dig efter målgång är du del i en lång tradition. Tävlingen finner nämligen sin rot hos de två Vansbrosönerna, Einar Anselius och Mats Qvarfot, som ville göra slag för simningen genom att simma en längre sträcka i sin hembygd. Sagt och gjort så gjorde de slag i saken och år 1950 simmades den första Vansbrosimningen av tio ortsbor. En tradition var född.

Från kraftprov till triathlon

Under de första åren skedde detta inte som någon formell tävling, utan det är först 1956 som de första vinnarna av Vansbrosimningen koras vid Plasket i Vansbro. Många bragder och skrönor har blivit till under åren. Bland dessa bragdekarlar har vi segraren vid 1960 års upplaga av Vansbrosimningen, Lassar Stig Eriksson, som frös så mycket vid målgång att han frivilligt nedsänkte sig i en sjudande vattengryta.

Efter de första pionjärernas dagar har mycket vatten, och simmare, flutit under Vansbros broar. Vansbrosimningen av idag har växt och knoppat av sig i flera tävlingsarrangemang som nu lockar cirka 16 000 deltagare, där Vansbrosimningen står för cirka 6 000 av dessa. För utöver Vansbrosimningen anordnas det idag även ett populärt tiokilometerslopp, Vansbro 10K samt tävlingar i såväl triathlon som swimrun.

Folkförankring och tradition

Det är emellertid inte bara själva tävlingen som lockar dit folk från när och fjärran, utan även något så enkelt som den rena glädjen av att vara där. Vansbro är ett litet samhälle, faktiskt en av Sveriges minsta kommuner, men vid Vansbrosimningen går alla tillsammans och skapar något större. Stämningen är verkligen på topp, såväl i Västerdalälvens kalla vatten som i restaurangtältets myller under After-Swim.

Att dalfolket gillar sitt friluftsliv i allmänhet, och sin Vansbrosimning i synnerhet, märks. När vi frågar några slumpvist utvalda entusiaster bland Vansbrofolket vad de tycker om simningen är svaret nästintill unison kärlekssång. De flesta har simmat Vansbrosimningen flera gånger och alla har föräldrar som gjort detsamma. Det har blivit en tradition och ett givet inslag i årets cykel, även för de som inte simmar.

Grannar och fejder

Få människor i Västerdalarna skulle ens försöka säga något negativt om Vansbrosimningen. Möjligen endast från ortsborna i det närbelägna, men äldre samhället, Dala-Järna, som i över 100 år haft en kärleksfull fejd med det närbelägna Vansbro. Men det är nog mest mild avundsjuka, för även där deltar man med glädje i tävlingen och det är många som med än större glädje upplåter sina hem till gästande simmare.

Leave a Reply