Simtävlingar och simmare i Sverige

aquamagasin.se

Svenska framgångar i OS i simning

Trots att Sverige är ett litet land har vi rönt stora framgångar inom simning. För de flesta idrottare är målet att medverka i det största mästerskapet av dem alla, nämligen OS, och även där har Sverige tagit medaljer ett flertal gånger. Framgångarna startade redan vid London-OS år 1908 då Sverige totalt lyckades knipa hela åtta guld, sex silver och elva brons. Två av dessa var simmedaljer.

London-OS 1908

År 1908 var det OS i London. Det blev två svenska medaljer i simning tack vare Harald Julin som fick brons för att ha simmat 100 meter frisim på tiden 1.08.0 och Pontus Hanson som också han fick en bronsmedalj efter att ha simmat 200 meter bröstsim på 3.14.6. Julin var utöver simmare även vattenpolospelare och deltog totalt i fyra stycken olympiska sommarspel.

Pontus Hanson, ibland även stavat Hansson, deltog även han vid flera OS och sammanlagt lyckades han ta fyra stycken medaljer. Den med högst valör var dock inte i simning utan i vattenpolo år 1920 då OS gick i Antwerpen. Några år innan det nämligen 1912 var det sommar-OS i Sverige där vi lyckades ta ett silver på 400 meter bröstsim genom Thor Henning.

Antwerpen och Moskva

Sett till antalet medaljer som svenskarna lyckades ta i en simningsgren utmärker sig OS i Antwerpen år 1920 och Moskva-OS år 1980. Svenskarna knep fem medaljer i Antwerpen varav två guld, två silver och ett brons för lagkapp. Båda gulden gick till Håkan Malmrot i bröstsim på distanserna 200 meter respektive 400 meter. De båda silvermedaljerna gick till Thor Henning som också han simmade bröstsim.

Lite längre fram i tiden nämligen år 1980 i Moskva var det åter ett lyckat svenskår i bassängerna. Även där blev det två guld, två silver och ett brons. Gulden gick till Bengt Baron och Pär Andersson som båda vann distansen på 100 meter men i rygg- respektive fjärilsim. Carina Ljungdahl, Tina Gustavsson, Agneta Mårtensson och Agneta Eriksson heter tjejerna som gav Sverige silvret på 4×100 meter frisim.

Nytt millennium

Det nya millenniets första OS gick i Sydney, Australien och de svenska hoppen var bland andra Lars Frölander, Therese Alshammar och Johanna Sjöberg. Samtliga infriade både sina egna och svenska folkets förhoppningar. Frölander tog guld i 100 meter fjäril på tiden 52 sekunder. Alshammar tog två individuella silver i frisim på 50 respektive 100 meter. Dessutom var hon med i damlaget som tog brons på 4×100 meter frisim.

Therese Alshammar är en av våra största simmare genom tiderna och i just Sydney tog hon samtliga sina tre OS-medaljer. För prestationen blev hon utsedd till Årets kvinnliga idrottare år 2000. Efter succén för Sveriges del i Sydney dröjde det nu några år innan en svensk simmare återigen stod på pallen. När det var dags för OS i Rio år 2016 var Sveriges hopp Sarah Sjöström.

Sarah Sjöström

Sarah Sjöström är en tjej som varit den svenska simningens stora namn under flera års tid och OS i Rio år 2016 var hennes stora satsning. Hon fick med sig hela tre medaljer hem, en i varje valör och var för övrigt den enda svensken som tog medaljer i Rio. Guldmedaljen tog hon hem på 100 meter fjärilsim med tiden 55.48 sekunder.

Leave a Reply