Simtävlingar och simmare i Sverige

aquamagasin.se

SM i simning

Svenska mästerskapen

Svenska mästerskapen i simning avgörs två gånger per år och arrangeras av Svenska Simförbundet tillsammans med en eller flera simklubbar som medarrangörer. SM avgörs en gång på vintern i 25-metersbassäng och en gång på sommaren i 50-metersbassäng och kräver att alla tävlanden har kvalat in med tidigare resultat. Under tävlingarna koras en svensk mästare på flera olika distanser i alla de fyra simsätten; frisim, ryggsim, bröstsim och fjärilsim. Utöver detta tävlas det också i medley, som består av alla fyra simsätt, och lagkapp där varje deltagande klubb ställer upp med fyra simmare där grenarna simmas i stafettform.

Se stjärnorna live

Under SM i simning får du se några av Sveriges främsta simmare göra upp om guldmedaljerna i de olika grenarna. Under tävlingsdagarna får du chansen att se stjärnor som Sarah Sjöström, Erik Persson, Michelle Coleman och Victor Johansson i vattnet när de vässar formen inför kommande internationella tävlingar. Världsstjärnan Sarah Sjöström har gjort det till en vana att tävla på SM som en del av uppladdningen till kommande internationella mästerskap så som EM, VM och OS. Under SM-tävlingarna tävlar landslagssimmare, där Sarah Sjöström är en av dem, för sina respektive hemmaklubbar både individuellt och i lagkapperna.

Så här går tävlingarna till

För att få delta i SM ska särskilda kvalificeringstider ha klarats av varje simmare i tid inför det aktuella mästerskapet. Tävlingsdagarna är uppdelade i ett försökspass och ett finalpass där försökspasset simmas på förmiddagen. Här kvalificerar sig de 16 bästa försökstiderna till final. De åtta snabbaste simmarna från försöken kvalificerar sig till A-final och de simmare på plats nio till och med 16 till B-finalen. Det är ettan, tvåan och trean i A-finalen som hamnar på prispallen och får ta emot de åtråvärda medaljerna. På 800 och 1 500 meter simmas finalerna direkt, där de simmarna med de åtta bästa anmälningstiderna simmar i finalheatet.

Historia

Varje år arrangeras närmare 600 simtävlingar för både juniorer och seniorer och SM-tävlingarna är de mest åtråvärda och ett viktigt säsongsmål för många av simmarna. SM i simning är en tävling med lång historia. Tävlingarna i långbana har avgjorts sedan 1899 då det första officiella SM-tävlingen simmades i Stockholm. Den första SM i kortbana arrangerades också den i Stockholm, men drygt femtio år senare, 1953. SM i simning arrangeras i olika städer varje år men tävlingarna har arrangerats flest gånger i storstäder som Stockholm, Göteborg och Malmö men tävlingarna har också arrangerats i Västerås, Linköping och Uppsala flera gånger.

Folkfest

SM-tävlingarna i simning är en folkfest och tävlingen lockar tusentals åskådare över tävlingsdagarna. Mästerskapen i långbana som arrangeras under sommaren pågår oftast under SM-veckan, där det under en veckas tid genomförs svenska mästerskap för seniorer i olika idrotter i en stad och där simning är en av idrotterna som det tävlas i. Huvudarrangörer för SM-veckan är Riksidrottsförbundet som genomför tävlingarna i samarbete med de olika specialidrottsförbunden som finns representerade. Ett tecken på att intresset är stort är att SVT Sport återkommande bevakar tävlingarna. Sedan tre år tillbaka har också mästerskapen i simning breddats ytterligare när ett antal grenar inom parasimning inkluderats i programmet för SM-tävlingarna.

Leave a Reply