Simtävlingar och simmare i Sverige

aquamagasin.se

Sarah Sjöström

Den 17 augusti år 1993 föddes Sarah Sjöström i Rönninge utanför Stockholm och hon började simma när hon var nio år gammal. I vuxen ålder har Sjöström skördat ofantligt med framgångar men det började redan när hon var ung, hon vann ungdoms-SM och lyckades även ta en medalj i junior-SM. Efter att ha deltagit i junior-SM med framgång fick hon tävla för det svenska seniorlandslaget.

Ungdoms-OS

År 2007 deltog Sarah Sjöström i ungdoms-OS med stora framgångar, totalt tre medaljer. Vi kunde då se Sjöström ta ett guld på 100 meter frisim, ett silver på 100 meter fjärilsim och ett brons i stafetten på 4 x 100 meter frisim. Trots dessa fantastiska resultaten kom inte det stora genombrottet förrän året därpå, år 2008 i Europamästerskapen i Eindhoven.

Sarah Sjöström, endast 14 år gammal, tog ett sensationellt guld på 100 meter fjärilsim i Europamästerskapen i Eindhoven och det blev starten på en fantastisk karriär. Under samma EM slog Sarah Sjöström det svenska rekordet på 100 meter frisim redan i semifinalen och blev då även den yngsta svenska rekordhållaren i en OS-gren genom tiderna. Sjöström deltog samma år i de Olympiska Spelen utan större framgångar.

Årets nykomling

Efter succén i Europamästerskapen fick Sarah Sjöström pris på den svenska idrottsgalan som “årets nykomling” och de efterföljande åren radade Sarah Sjöström upp framgångar. Under det efterföljande Världsmästerskapet slog Sarah Sjöström världsrekord på 100 meter fjärilsim redan i semifinalen på tiden 56,44 sekunder. I finalen slog Sjöström sitt eget världsrekord på nytt och tog hem guldet på den sensationella tiden 56,06 sekunder.

Tack vare hennes framgångar under världsmästerskapen år 2009 och de två världsrekorden som hon lyckades slå ledde det fram till att hon fick ta emot pris för “Årets Prestation” vid den svenska idrottsgalan år 2010. I Europamästerskapet år 2010 försvarade Sarah Sjöström sitt tidigare tagna guld före bland andra svenska Therese Alshammar. I detta finallopp simmade Sarah Sjöström på tiden 57,32 sekunder.

2010-talet

Sarah Sjöström har under 2010-talet radat upp medaljer och framgångar, men hon hade en rejäl svacka under OS år 2012. Sjöström drabbades av halsfluss en dryg månad innan tävlingarna vilket bidrog till att hon inte lyckades nå sin fulla potential, du kunde då se henne bli utslagen i semifinal i tre distanser. På favoritdistansen 100 meter fjäril slogs även Sjöströms världsrekord av Dana Vollmer.

Under EM år 2013 kunde vi se Sarah Sjöström skörda nya härliga medaljer till Sverige. Hon lyckades individuellt kamma hem två guld, tre silver samt en lagmedalj i form av ett brons. Där och då slogs inga världsrekord men året därpå slog Sjöström, med tiden 24,43 sekunder, världsrekord på 50 meter fjärilsim. Detta rekord slogs under SM i Borås och hölls innan dess av Therese Alshammar.

Utmärkelser

Under 2016 tog Sarah Sjöström tillbaka världsrekordet på favoritdistansen 100 meter fjäril och under år 2017 slog hon totalt fyra världsrekord på två veckors tid. Sarah Sjöström är aktiv än idag på simarenorna och har fram tills idag redan tilldelats flera ärofyllda priser. På hennes prismeriter hittar du två Bragdguld, två Jerringpriser och en prestigefull titel som årets bästa europeiska simmare.

Leave a Reply