Simtävlingar och simmare i Sverige

aquamagasin.se

Lars Frölander

Oavsett om du är särskilt intresserad av simning som sport eller inte, har du med stor sannolikhet hört talas om Lars Frölander. Han är en av vår tids största och mest framgångsrika simmare på den manliga sidan. På meritlistan finns bland många andra fina priser, vinster och utmärkelser en OS-guldmedalj.

Lars föddes som Lars Arne Frölander den 26 maj år 1974 i Boden men växte upp i orten Ormnäs utanför Borlänge i Dalarna. Han stora internationella genombrott kom år 1992 när han medverkade i det årets sommar-OS i Barcelona. Lars ingick i laget som tog silver på 4×200 meter.

Spåddes en lysande karriär som 10-åring

Att Lars skulle bli ett stort namn inom simningen var hans förste tränare Rolf Möller övertygad om, som siade om en lovande karriär inom sporten för Lars när han endast var tio år. När så välkände Hans Chrunak tog över som förbundskapten för simlandslaget satsade han på Frölander i EM år 1991.

På EM år 1991 tog det svenska laget ingen medalj i frisim men två OS-medaljer i lagkappen kom åren 1992 och 1996 då det var OS i Atlanta. Lars trivdes i USA där han även tog en examen som systemvetare år 1998. Tyvärr drog han även på sig en klorallergi under dessa år.

Klorallergi ledde till nya kostvanor

Klorallergin betydde allmän trötthet, hängighet och svår huvudvärk. Han var ständigt sjuk. Tack vare ett samarbete med kinesiologen Ulf Kilman som introducerade massage och nya veganska kostvanor började Lars kropp läkas och byggas upp igen. Innan upplägget var han frisk tre veckor och sjuk i två veckor och så rullade det på.

Lars Frölander mådde så pass dåligt att han funderade på att lägga av med simningen år 1999. Att börja med ny kost var dock inte lätt i början eftersom grönsaker inte tidigare var en favorit. I efterhand beskriver han kostomlägget som en räddning för karriären och ett år senare tog han OS-guld.

OS i Sydney

År 2000 var kroppen någorlunda läkt och det var dags för den efterlängtade satsningen på OS i Sydney, Australien. Året var en av höjdpunkterna i karriären då han slog världsrekord på 100 meter fjärilssim med tiden 50, 44 sekunder på kortbana samt lyckades simma till sig ett OS-guld i samma gren.

Nästa OS som gick i Aten år 2004 simmade Frölander endast i lagkappen 4×100 meter frisim. Han hade bestämt sig för att sluta med simningen efter detta OS men ställde även upp vid EM i Budapest. Det blev dock ytterligare två OS, ett i Peking år 2008 samt London-OS år 2012.

Avokadomannen

Vad många kanske inte känner till är att Lars under en tid kallades för avokadomannen. Det var i samband med kostomlägget som han började konsumera en hel del av just avokados. En stor del av kosten bestod av smoothies och han kunde få i sig upp till tolv avokadofrukter per dag.

Privatliv

Efter simkarriären har han fortsatt vara kostmedveten och medverkar ibland i tv, radio och på hemsidor där han delar med sig av sina recept. Han arbetar även som talare och moderator. En stor händelse i privatlivet var bröllopet som stod mellan Lars och hans Ida i juni år 2018.

Leave a Reply