Simtävlingar och simmare i Sverige

aquamagasin.se

Göta kanalsimmet

En tävling utöver det vanliga

Vill du uppleva en simtävling som är någonting utöver det vanliga ska du spana in Göta kanalsimmet. Det finns flera olika distanser, men den mest utmanande är 5 000 loppet. Kanalsimmet går av stapeln i augusti och är en omtyckt tradition både av familjer och tävlingssimmare. År 2019 är det 24:e gången som tävlingen anordnas, vilket betyder att den har en lång historia att se tillbaka på. Dessutom pågår det flera events vid sidan av, det är till exempel knallemarknad i den lilla byn Sjötorp samtidigt. Här kan de som inte deltar i tävlingen roa sig med lite shopping.

De olika loppen

Göta kanalsimmet involverade tidigare ett lopp i tävlingsklass där det krävdes licens för att få delta. Detta lopp har tyvärr utgått under 2019, men det finns fortfarande flera klasser att anmäla sig till. För de minsta och familjer finns ett lopp på 200 meter. Här genomförs ingen tidtagning. Sedan finns det även två mindre lopp på 600 meter och 1 550 meter för både damer och herrar. Sist men inte minst har vi den stora tungviktaren som är loppet på 5 000 meter. Detta är en riktigt utmaning både för damer och herrar som även inkluderar fem uppstigningar.

Vad innebär uppstigningar?

Varje lopp förutom familjeloppet inkluderar ett antal uppstigningar som ska genomföras av samtliga tävlande. Detta innebär att du måste ta dig upp ur vattnet och springa till slussarna. Det underlag som du springer på är gräs och vi talar om en sträcka på 50-75 meter. Om du deltar i 5 000 loppet ska du upp ur vattnet hela 5 gånger som en del av tävlingen. På 1 550 meters loppet är det två uppstigningar som gäller och på 600 meters loppet endast 1 uppstigning. Detta är alltså något som du måste ha i åtanke när du planerar inför ditt lopp.

Nyheten Swimrun

Du som både gillar att simma och springa kommer bli mycket glad över den nyhet som Göta kanalsimmet började med under år 2018. Det kallas för SwimRun och är, precis som det låter, en tävling med både simning och löpning. Totalt genomför du en sträcka som är 8,6 kilometer lång. På denna runda ingår det nio stycken löprundor och nio stycken simsträckor. Det mesta av sträckan är löpning vilket utgör 6,1 kilometer av tävlingen. Denna tävling rekommenderas för dig som vill ha en utmaning där du får sätta både uthållighet och kondition på prov. Anmälan kan göras på kanalsimmets officiella hemsida.

Praktisk information

Kanalsimmet är en tävling som anordnas av sex olika föreningar. Startavgifter och information om hur du anmäler dig till de olika loppen finns på http://www.gotakanalsimmet.se. Arrangörerna tar alltid vattenprover inför varje år för att försäkra sig om att vattenkvaliteten är godkänd. Dock har ett lopp aldrig behövts ställas in på grund av dåligt vatten. Det är tillåtet att använda våtdräkt under loppet så länge vattentemperaturen är lägre än 23 grader. Barn under 10 år måste ha sällskap av en vuxen om de ska delta. Det finns så klart sjukhuspersonal på plats, både under och efter loppen, om en olycka skulle inträffa.

Leave a Reply