Simtävlingar och simmare i Sverige

aquamagasin.se

Emma Igelström

Emma Igelström föddes den 6 mars år 1980 i Karlshamn som ligger i Blekinge län. Igelström har under sin aktiva karriär som simmare kammat hem flertalet prestigefyllda medaljer och är en välkänd svensk sportprofil. Emma Igelströms favoritgren var bröstsim och det var även i den grenen som hon var mest framgångsrik.

Emma Igelström började simma i ung ålder och blev ett känt namn för seniorsimmarna när hon tog sina första medaljer år 2000. Under 2000 deltog hon i det svenska stafettlaget på 4 x 100 meter medley under långbane-EM i Helsingfors, det blev en medalj av den ädlaste valören.

VM-guld

År 2000, samma år som Igelström tog hem EM-guldet i lagkapp, kunde vi också se Igelström ta ytterligare en guldmedalj i stafetten över 4 x 100 meter medley i kortbane-VM i Aten. Dessa två guldmedaljer var starten på hennes glansdagar som varade i de tidiga åren av 2000-talet.

Två år senare, år 2002, var det bästa året som Emma Igelström hade under sin karriär om vi tittar på resultat. Hon lyckades ta två individuella guld under kortbane-VM i Moskva samt även ett guld i lagkapp. Det var inte bara tre guldmedaljer hon tog detta VM utan hon slog även tre världsrekord.

Rekord

Emma Igelström slog under VM år 2002 i Moskva tre världsrekord och blev där och då också den första kvinnliga simmaren någonsin att simma 50 meter bröstsim under drömgränsen på 30 sekunder. Utöver dessa fantastiska prestationer lyckades Emma Igelström också kamma hem en silvermedalj på 200 meter bröstsim.

I EM år 2002 på lång bana kunde vi se Igelström kamma hem sina sista medaljer i tävlingssammanhang och skörden blev fyra stycken. Tre av medaljerna kom på 50, 100 och 200 meter bröstsim och den fjärde i lagkapp om 4 x 100 meter. Totalt två guld, ett silver och ett brons.

Bulimi

Emma Igelström har skrivit en gripande bok om hur hon har kämpat mot ätstörningar större delen av sitt liv och att det var en orsak till att hon tog en paus från simningen år 2004 för att ingå i en behandling. Boken heter “Simmar-Emma: Min kamp mot bulimin”.

Efter att Emma Igelström genomgått behandling mot sin bulimi på Löwenströmska sjukhuset i Upplands Väsby gjorde hon ett försök till comeback för att försöka nå eliten inom simningen igen men detta utan några större framgångar. Emma Igelström lade ned sin simkarriär för gott år 2005 och pensionerade sig från simningen på elitnivå.

Mästarnas Mästare

År 2009 var Emma Igelström en av deltagarna i SVT:s succéprogram Mästarnas Mästare där hon tävlade mot bland andra Erica Johansson, Per Elofsson och Per Fosshaug. Igelström slutade på en fjärdeplats. Under den tionde säsongen av Mästarnas mästare gjordes en jubileumssäsong och Igelström fick chansen att delta på nytt.

Emma Igelström idag

Emma Igelström har under åren efter sin aktiva karriär ägnat sig åt diverse sysslor, idag arbetar hon inom bankväsendet. Utöver sitt arbete inom banksektorn ägnar hon sig också åt att vara expertkommentator för radiosporten vid större evenemang inom simningen. Emma Igelström har under sin korta aktiva karriär inom världseliten blivit en folkkär person.

Leave a Reply