Simtävlingar och simmare i Sverige

aquamagasin.se

OS simning genom åren

Simning i OS

Att ha simning med som en OS-gren är något som har funnits i över 100 år. Simning är i sig en rätt gammal sport då det alltid har funnits tillgång till vatten för människan vilket i princip är det enda materialet som behövs för sporten. Men utefter årens gång har såklart sporten utvecklats och är nu en lika stor materialsport som andra sporter. De kom snabbt till simbassänger som i grund och botten byggdes för att förhållandena för de tävlande skulle vara lika för alla, i och med att det inte är det i havet som simningen först höll hus. Numera är det välgjorda tävlingsanläggningar med fina kaklade simbassänger som simning i OS håller hus. Bassängerna brukar numera vanligtvis vara 50 meter och ha 10 separata simbanor. Förr var det vanligare att banorna var 25 meter med det innebar att simmarna var tvungen att vända så många gånger på de längre tävlingssträckorna vilket gjorde att de simmade mindre, eftersom att de vinner många meter på att skjutsa iväg sig från väggen när de vänder. De använder sig även av speciella simmössor numera som är gjorda i en blandning av gummi och silikon. Detta är delvis för att hålla undan håret så det inte kommer framför simglasögonen eller någon annanstans i vägen, men de är också för att vattenmotståndet ska bli mindre. När vatten kommer mot gummi och silikon så går det förbi utan i princip någon friktion, vilket gör att de blir mindre vattenmotstånd för simmarna så de med mindre kraft kan ta sig fram snabbare i vattnet. Detta är även något som används på deras baddräkter och simbyxor som OS-atleterna använder. För inte så länge sedan var det aktuellt med en nyhet att en simmare hade använt sig av en simdräkt gjord av ett syntetiskt material som skulle likna skinnet till en haj. I och med att hajen är en av de snabbaste vattenvarelserna måste den ha en fördel med sitt skinn så vattenmotståndet blir så litet som möjligt. Detta gick givetvis snabbare i vattnet för simmaren också men det förbjöds snart därefter. 

OS 1912 i Stockholm

Första olympiska mästerskapet som arrangerades ägde rum 776 år f.Kr. Olympiska spelen har sitt ursprung från Grekland men på den tiden var det inte samma mästerskap som vi tänker på idag. Första olympiska spelet som har samma upplägg som det i dagens samhälle ägde rum 1896 i Athen, Grekland. Det är det första moderna olympiska spelet. Det var år 1936 som den olympiska facklan hade sin begynnelse dessutom. Det första olympiska spelet som har ägt rum i Sverige är 1912. Då var det Stockholms tur att arrangera OS. Under detta OS var givetvis simning en av sporterna, som redan på den tiden var populär bland publiken. Det positiva med simning är att det är en arena som alla åskådare kan sitta i och följa allt utan att behöva flytta sig, till skillnad från längdskidor, orientering och cykling exempelvis. Under OS 1912 i Stockholm fanns det 9 stycken olika grenar i simningen. Sju stycken av grenarna var för män och resterande två grenar var för kvinnor. Även fast det låter väldigt ojämställt, vilket det var, så är det ändå ett under att kvinnor ens fick delta på OS under den tiden. Detta var faktiskt det första olympiska mästerskapet som kvinnor fick delta i simningen. Mästerskapet ägde rum mellan den 6 juli till den 12 juli. Det var alltså endast 6 dagar, vilket inte är i närheten av längden på nutidens olympiska spel. Simarenan var vid Djurgårdsbrunnsviken i Stockholm. Det var sammanlagt 17 länder representerade och tillsammans var de 120 tävlande simmare. 

OS 2020

Nästa gång det arrangeras sommar-OS så är det år 2020. Denna gång är det Tokyo, huvudstaden i Japan, som får äran att hålla i arrangemanget. Till skillnad från OS i Stockholm 1912 så varar spelen från den 24 juli till den 9 augusti, vilket är 17 dagar. Dessutom är det 33 sporter som sammanlagt har 324 grenar. OS 2020 är det 29:e olympiska sommarspelet, om man inte räknar med extraspelet 1906. Extraspelet 1906 hölls i Athen, Grekland, och anledningen till detta spel var för att fira 10-årsjubileet för det första moderna olympiska spelet. Andra år som är märkvärdiga i olympiadens historia är de åren under andra världskriget var som störst. År 1940 och 1944 var olympiska spelen inställda just på grund av andra världskriget. Spelet efter kriget i London år 1948 fick varken Tyskland eller Japan medverka på grund av vad de åstadkom under andra världskriget. Däremot fick Italien en inbjudan till OS även fast de var på samma sida som tyskarna. OS 2024 kommer att hållas i Paris, vilket också kommer vara något att se fram emot på Paris anses vara en av de finaste städerna i världen. 

Betting på OS

På senare tid har det blivit en stor del för åskådarna till olympiska spelen att betta på spelare, atleter och lag. I början av OS så var det inte lika vanligt med betting, iallafall inte på samma nivå. Då var det vanligare att man satsade pengar inbördes mellan vänner och bekanta på vem som skulle vinna matchen eller vilket altet som skulle vinna tävlingen. Nu finns det företag och verksamheter som bedriver bettingverksamhet. OS är definitivt en av deras största inkomstkällor eftersom det endast är vartannat år och vardera sommar- och vinter-OS endast är var fjärde år. Då är åskådarna extra intresserade av spelen och väljer att satsa pengar på det lag eller spelare de tror tar hem vinsten. Om du vill veta mer om betting på OS, titta här.

Leave a Reply